Válasszunk tapétát!

De mi alapján? 

A tapéta választás csak elsőre tűnik egyszerűnek. 

Ha nem találjuk meg azt amelyik elsőre rabul ejti szívünket és megkímél bennünket a hosszas válogatástól, akkor bizony nem kis feladat áll előttünk! Tudom a nők több mint fele érzelmi alapon könnyen dönt a modern tapéta, poszter vagy dekor tapéták között; de azért sokan alaposan átgondolva próbálják meghozni azt a döntést amelyik az elkövetkező pár évüket elkíséri. ( mert ugye a tapétás nappalit nehéz elkerülni nap mint nap…) Természetesen ha a színekről és a mintákról van szó nyugodtan hallgassunk a szívünkre! 

De! Ha az alapanyagokról van szó nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapfogalommal! 

Nézzük meg miből is készülnek a mai modern tapéták! 

– PAPÍR TAPÉTA:  elsősorban kedvező ára és széles mintaválasztéka miatt népszerű. Mintái az alapanyag ˝olcsósága˝ miatt gyorsan követik az átmeneti aktuáldivatot, bár nem mindig a a legkifinomultabb eleganciával. Lehetnek egy vagy több rétegűek, felületük a nyomtatásból adódóan fényes, matt vagy árnyalt. Intenzív színek jellemzik. A nyomtatott papírtapéták mellet találkozhatunk dombornyomott papírtapétával is. 

A papírtapéta esetében a vékonysága miatt a fal megfelelő előkészítése nagyon fontos! A papírtapéta a nedves tapétaragasztó által változtatja a méretét, ezért mindig a tapétát és a falat is ragasztózzuk,és ez mellett nagyon fontos a tapéta pihentetése! 

A papírtapéta nem mosható, nem tűri a nedvességet, csak portalanítható! 

-HABOSÍTOTT TAPÉTA : Duplex papír rétegei közül az alsóra egy habpasztával kevert felső papírréteg kerül amibe különböző mintákat nyomnak. A nem színezett habosított tapéták festhetőek! Enyhén tisztíthatóak, de felületük igen sérülékeny, ezért inkább a portalanítás javasolt. Felrakáskor szintén a falat és a tapétát is kell ragasztózni! 

-VLIES TAPÉTA:  Anyaga nem szőtt, kötőanyaggal kevert cellulóz vagy textilrost. Ebből adódóan jó a lég és pára áteresztő képessége, amely lehetővé teszi a vályog falak tapétázását is, de alkalmas falfűtéshez is! Alapanyaga miatt jó méret tartó, ugyanakkor rugalmas, ezért könnyen dilatál. Felhelyezésekor a falat kell ragasztóval kenni, simítani csak fentről lefelé szabad. Leszedéskor szárazon maradéktalanul eltávolítható. 

– VINYL TAPÉTA: A vlies tapéta felületére pvc réteg kerül, ezáltal strapabíró, mosható felületet kapunk!  

-MAKULATURA TAPÉTA: vlies anyagú alsó tapéta, amit akkor alkalmazunk, ha nem igazán megfelelő a fal előkészítése. Egyfajta tapadóhidat képez a tapéta és a fal között. Festeni és tapétázni is lehet rá.   

Akár mi magunk, akár szakember rakja fel dekortapétánkat az alapanyagokon kívül jó ha tisztában vagyunk még néhány alapszabállyal. 

– A falat mindig megfelelően elő kell készíteni, a sima egységes falfelület a szép tapéta alapja! 

A megfelelő fal előkészítés időt és pénzt takarít meg nekünk! 

– A fal alapozásának minden esetben meg kell történnie! Az alapozás csökkenti a fal nedvszívó képességét, meggátolja, hogy a fal gyorsan kiszippantsa a ragasztóból a nedvességet, ezzel biztosítja a modern tapéta megfelelő tapadását! 

– Az alapozó kiválasztásakor meg kell vizsgálni a tapétázandó felületet és a tapéta fajtáját, ezeknek megfelelően kell kiválasztani az alapozót. 

Már a vásárláskor figyelembe kell venni a tapéta mintaismétlődését, mert ennek anyagigényét figyelembe kell venni a mennyiség kiszámításánál. Felrakásnál a minta egyezést és a minta irányát is figyeljük. 

-A ragasztó kiválasztásánál a tapéta alapanyagát és súlyát is nézzük meg! 

– Felrakáskor ügyeljünk a nem túl gyors száradásra, ne legyen sem huzat, sem túl magas páratartalom! 

 Ezek az információk riasztóak lehetnek, de majd ha felkerül a falra egy jó modern tapéta, vagy 3D tapéta esetleg egy poszter és a kedvenc fotelunkban isszuk a  kávét miközben élvezzük szobánk hangulatát, az igen jó érzés lesz!