Lakásunk helyiségei lépésről-lépésre: A nappali

Nézzük meg mi minden történhet egy nappaliban!

Helyszíne lehet egy bekuckózós romantikus estének, baráti borozgatásoknak, közös családi ünneplésnek, kártyapartiknak, gyermekünk első születésnapi zsúrjának. A hétköznapokon délutánonként itt folyik a tanulás, leckeellenőrzés. itt jön össze a család a munka után és beszéli meg kivel mi történt aznap. Általában itt kap helyet a TV és házimozi rendszer, az olvasósarok…

 Ijesztőnek tűnik mi mindennek kell elférnie egy jó nappaliban!

Mindannyian különbözőek vagyunk, családból sincs két egyforma, sőt életstílusból sincsen még csak hasonló sem. Mindenki másképp él, mindenkinek más a nappalija.

ha ezeket átgondoljuk és hozzárendeljük a funkciókat be kell lássuk egy nappali berendezésére nem tudunk sémát húzni, nincs egy általános recept amitől jó lesz egy nappali.

Egy nappali lakberendezésénél figyelembe kell venni az ott élők igényei, szokásait, a rendelkezésre álló helyiség alapterületét, a falak tagoltságát, és a benapozottságát is.

Leltárt kell készíteni a már meglévő vagy megvásárlandó bútorokról, műalkotásokról, könyvek mennyiségéről esetlegesen nagyméretű hangszerekről.

Általánosságban azért elmondhatjuk egy jó nappaliban lennie kell helytől függően egy kisseb-nagyobb, kényelmes, esetlegesen variálható kanapénak vagy ülőgarnitúrának a kényelmes beszélgetésekhez. Nem árt, ha van mozgatható fotel, tartalék puff, ha többen vagyunk akkor is mindenki le tudjon ülni. Szükség van asztalra amire le tudunk pakolni könyvet vendégváró falatot, szemüveget. Megjegyzem, ebből több kisebb sem árt, van bennük rejtett tárolóhely az maga a földi boldogság…

A média eszközöket elrejthetjük egy egyedileg tervezett bútorozott falba, ahol mindezek mellet rengeteg tároló helyet tudunk kialakítani. Ez nem szabály, ha szellősebben szeretnénk ezeket tehetjük egy komódra is.

Ha kijelöltük a nagyméretű bútorok helyét a közlekedő útvonalakat figyelembe véve, akkor már más egyebeket is át tudunk tervezni. Ekkorra már ki kell alakulnia az egyes tevékenységek helyének. Így már alaposan át tudjuk gondolni a meglévő világítások jó helyen vannak, elegendőek-e. Mert ugye az senkinek sem jó, hogy ha a régóta vágyott olvasósarokba bár az új fotel meglett és lett hozzá lábtartó is, de a világítást elfelejtettük…

Ezek után jöhetnek szín és kiegészítő tervek. Nagyon fontos, hogy mindig önazonos színvilágot válasszunk.  Lakásunkban nekünk kell jól érezni magunkat és nem egy lakberendezési magazin szerkesztőjének. Általában a világos falszínekhez lehet jól fókusz falakat és domináns kiegészítő színeket választani. A hangulati terv másik fő eleme a padló. Ha világosat választunk el tudunk indulni a natúr stílus felé, ha sötétet akkor könnyen megalapozhatjuk a polgári stílus kialakításának lehetőségét.

A szőnyegek, függönyök, díszpárnák és takarók egységes de tökéletes összeválogatásával otthonos, meleg nappalit tudunk kialakítani.

Utolsó tipp: egy jó nappali könnyen rendben tarható, köszönhetően a sok és még annál is több rejtett tárolónak, de mindezek mellett maradjon szellős!