Nézzük a színeket!

A legtöbb nő tisztában van azzal,melyik szín áll neki jól! Hiszen felhúzza a kiszemelt ruhadarabot és látja:ragyog benne a szeme vagy fáradt,sápadt az arca.

Mindannyiunkkal előfordult már,hogy felhúztunk egy szokatlan színű ruhát és nem éreztük benne jól magunkat. Esetleg meglepődtünk, hogy jobb kedvünk lett! Ezért bátran megállapíthatjuk,hogy a színek hatással vannak ránk. Bár ezt már a színelmélettel foglalkozó tudós emberek kikutatták…. Jöjjön egy kis tudomány!

Az ember színérzékelésének a helye a limbikus rendszer, agyunknak az a része, amely az érzelmi reakciókért és a tudatalatti gondolkodás működéséért felelős. 
Ehhez, bármilyen furcsán hangzik társul a földrajzi elhelyezkedés és az egyén társadalmi kultúrája mellet egyéb környezeti tényezők. Ezért minden ember másképp látja színeket!

Annyi minden másképp látunk; ezt miért is látnánk egyformán…

Nézzük néhány szín esetében a tényeket:

Zöld: Az élet, a megújulás színe. Nyugtató ugyanakkor energetizáló ,frissító szín. Segíti a koncentrációt, stresszoldó hatású. Kiválóan alkalmazhatjuk irodákba, tanulóhelyiségekbe, orvosi rendelőbe.

Bézs: Az összpontosítás és nyugalom színe. Segít lenyugodni, vérnyomás csökkentő hatású támogatja a hosszútávú koncentrációt. Árnyalatától függően használhatjuk hálóterek, és hosszas koncentrációt igénylő munkaterületekre is.

Fehér: Az ártatlanság, tisztaság és rend színe. Nyugtató hatású. Jól alkalmazható a sok apró tárgyakat tartalmazó helyiségekbe, mint nyitott rendszerű konyha, fürdő.

Fekete: Az önvizsgálat, befelé fordulás, egyes kultúrákban a gyász színe. Használatához bátorság kell, tényleg ismerni kell hozzá önmagunkat. A megfelelő színekkel társítva az elegancia nagykövete.

Piros: Az erő és dinamizmus,bujaság és érzékiség, ugyanakkor a düh és pánik színe. Emeli a vérnyomást, stimulál növeli az ízérzéket. Módjával alkalmazható bárhol, gazdasági tevékenységet végző munkahelyeken, vendéglátásban.

Kék: A megbízhatóság ,nyugalom és a lelki béke színe. Ellazít, csökkenti a vérnyomást és idegességet, növeli a bizalmat. Bárhol, bármilyen mennyiségben használhatjuk önmagával hangsúlyozva,kombinálva is.

Narancs: Pezsgés és izgalom,a jókedv és nevetés! Javítja a tüdőkapacitást. Vigyázat Hölgyeim: étvágynövelő hatású. Közösségi terek vezérszíne lehet.

Pink: Nőiség, lágyság simulékonyság színe. Nyugtató, komfortérzet emelő hatású. Női hálószobák,babaszobák ,gyermekszobák szinte kötelező alapszíne.

Sárga: Optimizmus, kreativitás, öröm: ez maga a sárga! Energetizál, emeli a vérnyomást, serkenti az agyműködést. Bárhol,bármikor alkalmazható,de szeretni kell…

Szürke: A passzivitás színe. Sárgával  kevert árnyalatai depresszívek,de barnával kevert árnyalatai nyugtató hatásúak. Jelenleg divatszín,fehérrel elegáns hatású szinte mindenhol alapszín lehet,de könnyen unalmassá válhat.

Az élettani hatások tények, ezek mellé még sok tényezőt figyelembe kell venni a megfelelő szín megválasztásához. Határozzuk meg a helyiség funkcióját,vegyük figyelembe a fényviszonyokat. Mennyi természetes fény van a helyiségben?
Megfelelő erősségűek a világítótestek,elég van belőlük,hideg vagy meleg fényűek?

Nézzük meg a meglévő bútorok és burkolatok színeit,esetleg a festményeket és keressük az harmóniát. Nem árt, ha tudjuk milyen hatást, hangulatot szeretnénk elérni, milyen kiegészítő színeket fogunk használni.

Ez egy jó játék:  JÁTÉK A SZÍNEKKEL!