Lakásunk helyiségei lépésről-lépésre: Az előszoba

Gondoljunk bele, hazaérve egy fárasztó nap után belépünk az előszobába. Ez a helyiség az, ahol a cipőnket is és a nap nyűgeit is letehetjük. Előszobánk átmenet a zajos külvilág és a mi saját világunk között.

Ezt figyelembe véve,ugyanakkor ez a megkerülhetetlen helyiség a lakás többi részéhez viszonyítva aránytalanul kevés figyelmet kap. Miért? Hiszen innen indul minden napunk és ide is érkezünk. Nem mindegy, hogy a mindennapi rutinunk reggelente sima és zökkenőmentes vagy általános kulcskereséssel, nem férek el érzéssel, már megint hol a táskám kérdéssel kezdődik..

Tudom, nem mindenki olyan szerencsés,hogy maga tervezheti megfelelő méretűre előszobáját. Ha valakinek ez lehetővé válik tervezze megfelelő méretűre,tágasra.

De mi van ha az előszoba történetesen pici?

No, ekkor nincs más választásunk , mint alaposan átgondoljuk a funkciókat és bátran nyúljunk az optikai tuning fegyvereihez.

Jól gondoljuk át ennek a csöppnyi térnek mennyi mindennek kell megfelelnie.

Hiszen  hely kell a minden nap használatban lévő cipőknek, kabátoknak, sapkáknak. Nem a téli-nyári teljes kollekcióknak, de az adott évszakban hordottaknak mindenképp. Ehhez akasztó és polcos tárolókra van szükségünk. Egy zárt rendszerű tároló mindenképp rendezettebb képet mutat, mint egy falra hányt kóbor fogas. Ha tehetjük alakítsunk ki gardróbszekrényt, ha lehet mennyezetig érőt,ahol a magasabban levő részek extra tároló helyet adnak.

Gondoljunk a kulcsokra! Ha a kulcsunkat ledobjuk valahová,  következő induláskor biztosan keresni kell… Ha van rögtön akasztó esetleg egy osztott fiók akkor mindenki le tudja tenni a sajátját.

No és a táska. Nem praktikus a kabátok alól kibányászni a kézitáskát, arról nem beszélve sok nő nem is szeretni lógatni a retikült.

Ha már úgy gondoljuk mindennek megtaláltuk a helyét, szorítsunk egy kis helyet leülőnek is a kényelmes cipőhúzásért.

Megjegyzem, ha ez pad szerű akkor alatta bármit tárolhatunk, ha zárt és felnyitható akkor bele is pakolhatunk.

Ha jól átgondolva kialakítottuk a megfelelő tároló bútorokat, akkor nézzük mik a lehetőségeink optikai tuning terén.

Az előszobában, főleg ha ablaktalan, használjunk világos színeket a falakon. Azokon a részeken ahol kabátot, cipőt húzunk mindenképp tisztítható, lemosható felületet vigyünk fel.

A világítás is fontos tényező. Kellemes, elég fényt adó világítótestet kell elhelyezni ahhoz, hogy komfortos legyen az itt tartózkodás. Ha a szekrények szűkek és általánosságban sem elég a fény gondoskodjunk belső világításról.

A tágasság érzetét megnövelhetjük tükörrel, a falon elhelyezett vízszintes mintával és nyugodtan alkalmazzunk keresztirányú vagy halszálkás padlóburkolatot.

Egyszóval az előszoba kialakítása előtt gondolkodjunk,hogy utána ne mérgelődjünk…..